Räntan

Alltså... sitter här och funderar på om det är möjligt..

Räntan lämnas oförändrad även denna gång, men förväntas justeras upp senare, undrar hur dem tänker - de som sitter på Riksbanken och stipulerar framtiden...

Alla talar om svensk ekonomi som en brasa där såväl regering som facket  och företagen lägger på brännmaterial, aldrig förr har så många haft så mycket att dela på. Men vart är vi på väg?

Fastighetsbranschen utveckling kanske har varit exeptionell under de gångna åren och kanske kommer vi att se en mer normal prisutveckling de kommande åren. Kanske är det bara så att fler hyresrätter har övergått till bostadsrätter under denna period och de inte finns så många fler att omvandla och därefter kommer priserna att stabiliseras. Efterfrågan är stor - och den kommer inom överskådlig framtid att vara mycket stor.

Men hur stora marginaler har hushållen vid en ränta om 7-8%.  Värdet på fastigheter kanske inte kommer att falla - då efterfrågan är stor - men konsumtionen bör falla när räntan går upp och bostadsrättsinnehavaren får börja betala en högre ränta. Vad gäller när konsumtionen faller?

Hur trovärdig är indikationerna på att inkassobolagen går allt bättre och att allt fler får betalningsanmärkningar, hur och i vilken utsträckning påverkar den utvecklingen? Vilka är det som får dessa brev från Svea inkasso, Intrum Justitia, Pay-Ex, etc - Min gissning är att det idagsläget inte handlar om dem som står "innanför" ekonomi, de som har jobb, villa, bostads-/hyresrätt, 1-2 bilar, 1-2 barn... de är dem som står i marginalen eller helt utanför.

Vart är vi på väg när ungdomar som inte är fyllda 22 har betalningsanmärkningar, inget långsiktigt arbete, tar dan som den kommer och flyter me. Inställningen och attityden till snabba SMS-lån, betalningsanmärkningar och ett allmänt liv i mer eller mindre kaos är vardag.

Det vi med all säkerhet kommer att se är ett A och B lag - de som kommer in i ekonomin och de som står utanför. De som kommer in har arbete och boende - är trovärdiga ett banklån osv. De som står utanför är projektanställda alternativt arbetssökande, har ingen bostad, har en trasslig ekonomi då bland annat CSN står på trappan och knackar på, har ett och annat ärende hos inkassobolag och eventuellt redan en betalningsanmärkning. B-laget består således utav akademiker utan arbete, enstamstående föräldrar med barn, invandrare och inte minst ungdomarna (1 100 000 ungdomar är födda mellan 1985 - 1994).

Detta är inget den nuvarande regeringen har skapat - detta skapades bland annat av socialdemokraternas uteblivande bostadspolitik under de senaste decenniet !!! Men detta är något den nuvarande regeringen kommer att belastas utav vid nästa val - det är en lågoddsare!

De var allt för nu!

Med vackra hälsningar

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0